СОУПНЕ Фридрих Шилер - гр. Русе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BG DE EN

Отиди на съдържание

 

 

ТЪРЖЕСТВА ПО СЛУЧАЙ 125 ГОДИНИ ДОЙЧЕ ШУЛЕ В РУСЕ

 

 

Работата по разнообразната и доста разширена програма започна още през месец януари и упорито продължи до месец май, когато се проведоха тържествата.

Началото на празненствата бе поставено на 8 май с театрален спектакъл на немски език. На сцената на ДНА гимназистите от девети, десети и единадесети клас, под ръководството на актрисата от ДТ "Сава Огнянов" Дина Шошева, показаха пред публиката пиесата "Старонемски Декамерон". Забваните и поучителни "разкази в стихове", определяни като "шванк", "мерлайн", зарадваха публиката.

По повод на юбилея в Русе и в училището пристигна пълномощникът на Федерална провинция Баден-Вюртемберг за Източна Европа - Хайнц Келберер. Той изнесе доклад пред преподаватели, ученици и родители в Огледалната зала на училището.

Конференция под надслов "Братя всички люде стават" събра възпитаници на 125 годишното Дойче Шуле и техни връстници от русенските гимназии в залата на хотел "Рига". Пред отбрана публика тийнеджърите прочетоха свои есета по темата и видяха две мултимедийни презентации - за архитектурата на Русе и съвместни празници на католици, арменци и православни християни.

Директорът на Дойче Шуле, господин Пламен Иванов, поздрави авторите и поощри с награди творческите им усилия.

Под същия наслов по повод на юбилея бе организиран и проведен общински конкурс за литературни творби и рисунки. Награждаването на най-добрите в него се състоя заедно с концерт на немска рок музика и представяне на юбилейния алманах и списание в Огледалната зала в Дойче Шуле.

Тържественото връчване на Шпрахдиплом се състоя на 11 май във Военния клуб. Завършващите гимназисти получиха в тържествена обстановка сертификатите си за владеене на езика.

На 12 май в Европейския информационен център бе открита изложба, с над 60 снимки, документи и учебници, посветена на историята на училището, подготвена от преподавателя по история в Дойче Шуле господин Николай Чакъров съвместно с Историческия музей в Русе и Държавен архив, и открита от посланика на Федерална Република Германия у нас Михаел Гайер.

На 13 май 2008 година, в Голямата зала на Доходното здание, се проведе юбилейният концерт по случай 125 годишнината на първото немско училище в България.
Патрони на юбилея бяха заместинк министър-председателя и министър на Външните работи на Република България Ивайло Калфин, Михаел Гайер – посланик на Федерална Република Германия в България. Гостите, които също присъстваха на тържествения концерт бяха госпожа Мукаддес Налбант – заместник министър на МОН в България, госпожа Стефанка Игова – Министерство на външните работи, началник отдел Дирекция Европа, госпожа Мария Димова – областен управител на Русе, Баки Солак – заместник областен управител на Русе, инж. Божидар Йотов – кмет на община Русе, Димитър Райнов – началник РИО Русе, експерти от РИО Русе, директори на училища в Русе, духовни лица, представители на християнството и мюсюлманството в нашия град.

Госпожа Мукаддес Налбант прочете и поздравително писмо от името на министъра на образованието Даниел Вълчев.
Кметът на града, инж. Божидар Йотов, връчи на директора на Дойче Шуле, господин Пламен Иванов, плакет „Русе”и сребърна значка със знака на Русе.
На концерта деца от различни класове пяха и рецитираха на немски език. Беше представена драматизацията „Старонемски Декамерон”. Имаше прекрасно изпълнение на пиано от ученичката Ирина Бурмова, народни танци, класическа китара. Снимки...

Министър Калфин покани учениците от Дойче Шуле да участват догодина в честванията на 130 годиншнина на Външно министерство. Двамата с немския посланик се запознаха с единадесетокласничката Гергана Василева, която по-късно отпътува с министър Ивайло Калфин в правителствена делегация в Рим по случай 24 май. Там заедно с кмета на Русе, Гергана бе приета от Папа Бенедикт XVI. Той получи плакет на град Русе. Гергана, заедно с кмета Йотов и цялата официална делегация, се поклониха на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе" и присъстваха на приема в българското посолство по случай 24 май.

 

Текст: Теменужка Даневска

Снимки и публикация: Елена Токова

 

ОТЗВУК В ПРЕСАТА

Ученичка от Дойче шуле отива в Рим за 24 май - в."Утро", 4 април 2008 год., бр.79

Гости от Германия идват на юбилея на Дойче шуле - в. "Утро", 25 април 2008 год., бр.97

Калфин води ученичка в Рим за 24 май - в. "Труд", 8 май 2008 год., бр.125

Трима русенци при папата за 24 май - в. "Утро", 9 май 2008 год., бр.106

Гимназисти играят "Старонемски Декамерон" - в. "Утро", 9 май 2008 год., бр.106

Гайда свири "Ода на радостта" в чест на Деня на Европа - в. "Утро", 10-11 май 2008 год., бр.107

Пълномощникът на федерална провинция Баден-Вюнтемберг... - в. "Утро", 10-11 май 2008 год., бр.107

Кметът на Русе, връчва плакет "Русе" на директора на Дойче шуле - в. "Утро", 14 май 2008 год., бр.110

Калфин покани Дойче шуле на 130-годишнината на МВнР - в. "Утро", 14 май 2008 год., бр.110

Учениците на Дойче шуле събраха връстници на конференция - в. "Утро", 16 май 2008 год., бр.112

Папа Бенедикт XVI получава плакет "Русе" за 24 май - в. "Утро", 23 май 2008 год., бр.118

Папа Бенедикт XVI направи две изключения за България - в. "Утро", 26 май 2008 год., бр.120

Гергана - момичето, което разговаря с папата на родния му език - в. "Утро", 27 май 2008 год., бр.121

 

 

Публикувал: Елена Токова


Copyrighted © by Deutsche Schule Ruse 2011

Назад към съдържание | Назад към главно меню